Říjen 2016

Ovesné košíčky s pudingem a ovocem

2. října 2016 v 15:14 | simonka |  FoodandTraining
Dobré odpoledne, zlatíčka,

dneska jsem si trochu přispala, resp. z postele jsem vylezla teprve pár minut před jedenáctou. Posnídala jsem svou milovanou rýžovou kaši s ovocem a para ořechy a užívala klidného nedělního dopoledne (no, spíše poledne:D). Během přípravy oběda pro muže jsem dostala chuť upéct nějakou zdravou mňamku. Jelikož jsem si včera v obchodě koupila čokoládový a vanilkový puding, rozhodla jsem se pro ovesné košíčky s vanilkovým pudingem a ovocem. Recept mám od jedné známé z instagramu a jelikož se košíčky opravdu povedly, chci se o něj podělit i s Vámi.:P Příprava není nijak složitá a košíčky jsou ideálním dezertem k odpolední poobědové kávičce s rodinou či přáteli.:) Tak si pojďme připravit potřebné suroviny a hurá péct...

Ovesné košíčky s pudingem a ovocem



Co potřebujete:
2 zralé banány
hrnek rozemletých ovesných vloček
1 vejce
lžičku prášku do pečiva
puding (ideálně bezlepkový)
2 polévkové lžíce sladidla dle vlastního uvážení (cukr, med, stévie,...)
1/2 l polotučného mléka (můžete použít i sojové)
ovoce dle vlastního výběru (já použila mražené lesní plody)

Vločky, banány, vajíčko a prášek do pečiva smícháme ve větší míse a vytvoříme jednotnou, mírně lepkavou hmotu. Mezitím uvaříme puding podle návodu. Košíčky na muffiny (nebo muffinovou formu) naplníme vytvořenou směsí, doprostřed uděláme důlek, který posléze naplníme pudingem. Vršky košíčků ozdobíme ovocem, oříšky, kokosem, čím Vás napadne.:) Dáme péct na cca 12-15 minut při 180°. Necháme vychladnout a můžeme baštit. Přeji Vám dobrou chuť.:)



Poznámka: V případě, že Vám zbyde puding tak, jako mně, můžete si na něm později s přítelem/kamarádkou/sourozencem,... smlsnout i takhle jednoduše jako já. Stačí jen trochu ozdobit a odpolední pohodová svačinka je na světě.:)


...nezapomeňte, že vše záleží na Vaší fantazii a té se meze nekladou. Záleží čistě na Vás, co Vám vyhovuje a chutná. Nemáte rádi vanilku? Můžete použít čokoládový, jahodový, aj. puding... Pochlubte se s Vašimi výtvory na Vašich instagramech, ráda se podívám:)

Hezký zbytek neděle přeje,
Simona Růžičková

Dýňová polévka

1. října 2016 v 14:34 | simonka |  FoodandTraining
Dobré odpoledne, čtenáři,

dneska je venku opravdu nádherně, že? Minimálně u nás, v Kutné Hoře, je jasno a přes dvacet stupňů. Přesně to jsem potřebovala:) Ale večery jsou už poměrně chladné, no jo, podzim se blíží kvapem... Z toho důvodu jsem včera v podvečer uvařila dýňovou polévku, která k podzimu prostě patří. Byla to moje premiéra a musím říct, že se opravdu povedla. I přítel chválil a to je velmi náročný strávník!:D Protože její příprava je strašně jednoduchá, a protože v bille právě mají dýně hokkaido cenově zvýhodněné, rozhodla jsem se s Vámi podělit o recept. Určitě si moc pochutnáte!

Dýňová polévka z dýně Hokkaido


Co potřebujete:

1 dýni Hokkaido
1 středně velkou cibuli
sůl, pepř, petrželku, chilli
vodu
smetana ke šlehání/mléko

Už teď si můžete všimnout, že k přípravě tohoto lahodného pokrmu si musíte opatřit pouze dýni, neboť koření a mléko či smetana, často tvoří základ každé domácnosti.
Nejprve oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a orestujeme na malém množství olivového oleje. Restujeme do té doby než cibule "zesklovatí". Mezitím nakrájíme dýni na menší kousky, potom chvíli restujeme společně s cibulí. Zalijeme vodou a osolíme (spíše málo). ZDE POZOR - na povrchu by měly kousky dýně plavat, nesnažte se vše ponořit pod vodu. Nevytvořili byste potom tak správnou konzistenci polévky. Dusíme zhruba 10-15 minut. Ve fázi, kdy je dýně již měkká, vezmeme do ruky tyčový mixér (já použila nástavec na pyré a mohu jej vřele doporučit) a kousky rozmixujeme. Dle chuti polévku osolíme, opepříme, kořeníme chilli. Přidáme dvě lžíce smetany ke šlehání nebo polotučného mléka a zamixujeme.
Při servírování ozdobíme polévku smetanou/mlékem, s pomocí malé lžičky vytvoříme cokoliv, co nás napadne a připadá nám hezké. Záleží čistě na Vaší fantazii:) Zdobení může být dokonalejší i díky petrželce, apod. Zde se fantazii meze nekladou.

Polévka je uvařená a nyní si nechte chutnat. Doufám, že si ji zamilujete stejně tak, jako já. Pokud polévku děláte doma pravidelně, napište do komentáře, jak Vám chutná, zda do ní přidáváte ještě nějaké ingredience,... všechny komentáře si ráda přečtu a třeba se i poučím.:)

Mějte se krásně, hezký víkend přeje,
Simona Růžičková